Boja bundeve  i šargarepe ukazuje da su ove namirnica bogate  beta karotenom.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala,  jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina, hidroksinamična kiselina, i mineralni sastojci kalijum, fosfor, kalcijum i gvoždje. Ovaj napitak bogat je i antocijaninima.

Lekovita svojstva ove tri namirnice (bundeva, šargarepa i limun) već su odavno poznate u narodnoj medicini.

Ovaj narandžasti eliksir je idealan za osobe koje pate od bolesti želuca i creva. Pomaže kod zatvora i upale debelog creva.

Pošto je bundeva diuretik,  preporučuje se osobama s artritisom i gihtom.

Bundeva i šargarepa štite zdravlje očiju,  zbog karotenoida. Ovaj napitak siromašan je kalorijama, zbog toga je idealan  za mršavljenje.

3F Narandžasti eliksir pomaže smanjenju holesterola u krvi. Ako ostavite pulpu od ovog soka, možete koristiti za druga jela, čak i za obloge ko ima proširene vene i bolove u venama.

Takodje  ovu pulpu možete mazati i po licu u vidu maske za lice, jer pomaže osobama sa problematičnom kožom. Bundeva, šargarepa i limun ne samo da neguju i hrani kožu, nego je i štiti od raka – pokazuju najnovija istraživanja.

Čaša ovog soka dnevno zaštitiće vas od bolesti mokraćnih kanala, bubrega, jetre i prostate. Smanjiće za 40% mogućnost od pojave moždanog udara itd.

Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema.

Dokazano je da povrće tamnonarandžaste boje, posebno šargarepa, najučinkovitije štiti kardiovaskularni sistem.

Zbog mnogo vlakana i pektina smanjuje povišeni holesterol, te podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Sa ovim 3F napitkom, zaustavićete proliv i povraćanje, posebno ga preporučujemo i majkama koje doje, pa ga trebaju piti i mala deca umesto standardnih sokova od hemijski tretiranog voća….a uspešno tera i dečije gliste.

Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, malokrvnosti i bolesti uzrokovanih osiromašenim vitamina kao što su skorbut i rahitis.

Sok je odličan  za pospešivanje mokrenja, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta.

Ako nanesete pulpu ovog soka na opekotine, ekceme, rane i gnoja uz dodatak gnječenog belog luka i istisnutog gela iz lista kaktusa aloje, rešićete problem vrlo brzo!

WWW.3F.RS

Leave a Reply

WhatsApp chat