„Moguće da je za mene fitness terapija veliki profesionalni izazov, kruna objedinjenog znanja i iskustva stečenog u profesionalnom sportu, studijama medicine i kliničke farmakologije. Moja motivacija je motivisati druge da kroz doziranu i umerenu fizičku aktivnost prihvate odgovornost za sopstveno zdravstveno stanje i da kroz tu dozu odgovornosti zajedno poboljšamo kvalitet života zajednice. Za zdravlje se moramo boriti i moramo raditi na njegovom poboljšanju. Fitness terapija je deo te borbe. Ući u bodi bilding osamdesetih godina bio je pionirski poduhvat. Bez svežih informacija, trenera, programa, suplemenata. Na kraju krajeva, bez teretana !!! Jedino što smo znali je da moramo marljivo trenirati i pojačano se hraniti kako bi oblikovali telo.
Ljubav prema čoveku i sportu dovela me je do srednje medicinske škole a kasnije i do medicinskog fakulteta. Želeo sam da naučim kako telo funkcioniše, kada je zdravo, i kako se ponaša, i šta se sa njim dešava u bolesnim stanjima. Uz težak fakultet najbolje ide težak trening. Svaki ispit i svako naredno takmičenje bili su novi izazov, odricanje zarad uspeha na oba polja. Danas, kada pogledam na taj period svog života, znam da je jedno uslovljavalo drugo, kao i da neki drugi scenario nije bio moguć. Verovatno sam tada primetio pozitivnu spregu izmedju života u teretani i ostalih životnih aktivnosti. Na prvo takmičenje izlazim 1990., da bih do 1997. nastupao na preko 20 takmičenja lokalnog, nacionalnog i medjunarodnog ranga. Lično, naveći sportski uspeh bilo je 3. mesto na Svetskom prvenstvu za juniore 1993., kao i titula aposlutnog pobednika na Balkanskom seniorskom takmičenju 1996. Stečeno iskustvo sam nesebično delio sa članovima kultnog novosadskog fitness centra „King Gym“ koji je 2002. bio najtrofejniji klub u Srbiji. Amateri iz našeg kluba uvek su bili u formi za plažu, a verovatno delom snosimo odgovornost za stvaranje mita o Novosađankama.
Ipak, istinska lepota dolazi iznutra i ne bi trebala da ima rok trajanja. Aktuelne domaće i svetske medicinske preporuke govore o potrebi dozirane fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, kako bi se obuzdale sada već epidemiološke razmere kardiovaskularnih i endokrinih bolesti, dijabetesa pre svega. Želja za daljim usavršavanjem odvela me je na postdiplomske studije kliničke farmakologije, gde dobijam zvanje magistra medicinskih nauka. Još važnije, stičem precizan uvid u odnos čoveka i leka, dejstva suplemenata u ljudskom organizmu, kao i na sve prednosti i rizike upotrebe takvih sredstava. Svakom ko je podlegao pomenutim oboljenjima jasno je da terapija lekovima nije dovoljna. Decenija iskustva u farmaceutskim kompanijama u kontekstu problematike masovnih nezaraznih bolesti mojim interesovanjima i mojim godinama dala je novu oštricu delovanja.

Fitness terapija je način da se kultivisani pokret dozira kao najdelotvorniji lek – jedini lek bez neželjenih dejstava.“

 

WWW.3F.RS

 

Leave a Reply