Za pripremu 3F specijaliteta od koprive potrebno je:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • puna kesa sveže nabranih vrhova koprive (birati mladje vrhove, a veličina kese neka bude kao za hleb)
  • pola glavice belog luka
  • biber po želji
  •  10-15 zrna korijandera
  • umesto obične soli potrebna vam je dijetska so po želji
  • 1 čaša mleka sa manje masti
  • 1 supena kašika maslinovog ulja (nije ni potrebno ko ne želi)
  • 1l do 1,5l jogurta sa najmanje mlečne masti- recimo sa maksimalno 1%
  • zamena za jogurt može biti sitni, bezmasni sir sa maksimalno 0,5% mlečne masti

Priprema: Operite koprivu i stavite je da se kuva 15 minuta. Za to vreme sitno iseckati potrebnu količinu crnog luka i sve navedene začine zajedno sa isitnjenim belim i crnim lukom stavite u šerpu. Kada se kopriva skuva kroz cediljku je iscedite, stavite je na drvenu ili plastičnu daščicu, isitnite je nožem. Na već zagrejanoj ringli sa koje ste skinuli gotovu koprivu, dinstajte luk sa ostalim navedenim začinima i dodacima…Kada luk omekani i počinje da zagoreva naspite 1 čašu mleka sa minimalnim procentom masti. Nastavite da mešate, da ne zagori. Mešajte 3-4 minuta i dodajte sitno iseckanu koprivu. Mešajte još 8-10 minuta, skinite sa ringle i odmah dolijte 1l do 1,5l jogurta. Ako nemate jogurt ili vam se ne dopada kombinacija sa jogurtom, možete dodati sitni sir (takodje minimalni procenat masti), promešajte i vaš obrok je gotov.

Preporučuje se ujutru kao prvi obrok zbog velike sadržine hranjivih elemenata ili 2h pre treninga (može u oba slučaja, nećete pogrešiti). PRIJATNO!!!

www.3f.rs

Leave a Reply