Korekcija ishrane je veoma bitan element fitness terapije. Nastojimo da što je više moguće smanjimo „stres“ prelaska sa dosadašnjeg režima ishrane na novi. Zato nam je cilj da imamo što više informacija o navikama u ishrani, kako bismo kroz postepene korekcije došli do željenog cilja.

Korekcija ishrane je održivi režim ishrane koji ne iscrpljuje organizam niti predstavlja odricanje od uobičajenih namirnica. Mi na ishranu gledamo individualno, jer što prija jednom pojedincu, ne znači da će svakom. Izbegavamo rigorozne dijete, jer se kilogrami koji se na taj način gube, gube se nezdravo, a vraćaju se brže i više nego pre takve dijete!

Kada je u pitanju gubitak viška kilograma, radimo korekciju tako da je kalorijski deficit minimalan, kako se ne bi osećala glad, stimulišemo pojačanu potrošnju kroz trening i svakodnevne aktivnosti. Rezultat je gubitak od 2 do 4 kg/mesečno. Kilogrami koji se na ovaj način gube u dužem vremenskom periodu, kroz ubrzanje bazalnog metabolizma (vežbanjem) se ne vraćaju, čak i ako se ponekad dozvoli „slobodniji“ izbor hrane.

Takodje, u slučaju kada je potrebno povećanje telesne težine ili mišićne mase, program je izbalansiran tako da se dobije kvalitetna težina uz kalorijski suficit koji neće dovesti do stvaranja masnih naslaga.

U fitness ordinaciji ćemo prvo obaviti lekarski pregled, pri čemu su prve konsultacije besplatne. Definisaćemo ciljeve, stepen motivacije i procenu faktora rizika od nastanka kardiovaskularnih, endokrinoloških i koštano-mišićnih komplikacija. Zatim sledi detaljna anamneza, lična i porodična, u kojoj dobijamo potpuni uvid u Vaše navike i stil života. Radimo antropometrijska merenja, izračunavamo brzinu bazalnog metabolizma, procenat ukupnog i visceralnog masnog tkiva, mišićne i koštane mase, stepena uhranjenosti (Body Mass Index).

U slučaju potrebe uključujemo i subspecijaliste kako bismo dobili potpun uvid u zdravstveno stanje, kao i laboratorijske analize, od kojih neke možete raditi i kod nas: određivanje nivoa šećera, holesterola i triglicerida iz kapi krvi uzete iz prsta.

Nakon pregleda i dijagnostike, precizno ćemo izračunati kalorijsku potrebu, kao i potrebnu količinu belančevina, ugljenih hidrata i masti. Preporučićemo najbolje namirnice iz kojih ćete moći da zadovoljite potrebu za svim hranljivim materijama i predložiti moguće alternatine izvore kako bi se što bolje uklopile u dosadašnje navike. Predložićemo i doziranu fizičku aktivnost pod nadzorom lekara, kako biste na najbezbedniji način savladali kardio trening, vežbe sa optrerećenjem i vežbe istezanja. Rezultate kontinuirano pratimo, beležimo i poredimo sa početnim, kao i sa ciljevima koje smo postavili. Na ovaj način znamo da li je potrebna dalja korekcija i u kom pravcu ona treba da ide, i održavamo motivaciju na optimalnom nivou.

Kroz ovaj program želimo da motivišemo naše klijente da na lak i jednostavan način izvrše korekciju svojih životnih navika i da prihvate nove-zdrave, koje su održive u dugom vremenskom periodu, i imaju za posledicu naš zajednički cilj- ZDRAVLJE.
mr sci. dr Vladimir Holi

 

WWW.3F.RS

 

Leave a Reply