Groždje je odličan izvor vitamina C i vitamina B grupe  (osim B12), koji su važni za izmenu ugljenohidrata i povoljno utiču na živčani sistem.

Od minerala, groždje sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar, cink i gvoždje.

Sok od groždja je bogat vitaminima A, B i C.

Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera.

Lekovitost groždja:

Groždje štiti srce i krvne sudove.

Polifenoli iz groždja su snažni antioksidansi i štite telo od prevremenog starenja, bolesti i propadanja.

Konzumiranje groždja poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Crveno groždje sadrži gvoždje i bakar –  minerale važne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim osobama i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili povreda.

Ovo voće normalizuje rad creva i bubrega.

Šećer iz groždja izvanredno brzo ulazi u krvotok i zato je prikladan prilikom fizičkih i psihičkih napora.

Crno groždje sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji deluje slično likopenu iz paradajza – kao jak antioksidans. Jača imunitet, pospješuje probavu i reguliše rad creva.

Antioksidansi iz crnog groždja štite od razornog učinka slobodnih radikala, suzbijaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od moždanog udara i tumora.

Istraživanja su pokazala da crno groždje povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo groždje sadrži 20%  šećera pa sadrži kalijum i kalcijem, ali je u odnosu na crno groždje siromašno fenolima.

Lekovito delovanje groždja:

  • čisti organizam
  • čuva zdravlje srca i krvnih sudova
  • topi masne naslage
  • sprečava upalne procese
  • poboljšava rad metabolizma
  • pomaže kod artritisa i reume
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • poboljšava rad bubrega i pluća
  • sprečava nastanak bubrežnih kamenaca
  • pomaže kod bronhitisa i kašlja
  • pospešuje probavu i reguliše rad creva
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • usporava starenje
  • poboljšava san

Suvo groždje

Suvo groždje  bogato je fruktozom i glukozom. Groždje pomaže kod bolesti disajnih organa, ublažavaju kašalj, bolove u bubrezima i mokraćnom mehuru.

Fitohemikalije prisutne u groždju suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa.

Groždje je odličan visokoenergetski obrok, koji će vam tokom fizičkih napora nadoknaditi energiju.

Groždjani sok

Sveži sok groždja potiče apetit, poboljšava metabolizam, pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Korom od svežeg soka možete smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca i poboljšati rad žlezda s unutrašnjim lučenjem.

Koristi se za lečenje katara creva, hroničnih proliva i žutice. Preporučuje se kod malokrvnosti, gastritisa i bolesti creva. Pomaže u normalizovanju krvnog pritiska.

Sok će pomoći i onima koji boluju od upale zglobova, gihta, bolesti jetre i slezine te kod nekih oblika trovanja.

Njime ćete očistiti jetru, ojačati imunitet i izbaciti višak mokraćne kiseline iz tela.

Recepti od listova groždja

Čaj od svežih listova pogodan je protiv reume, gihta, povraćanja, gastritisa, hemoroida i krvarenja – naročito kod obilnog menstrualnog ciklusa.

Eto, sada znate da možete koristiti i listove groždja i za čaj koji je vrlo lekovit!

Uvarak od listova upotrebljava se za kupku i negu ispucale kože ruku i nogu, za lečenje nazeba…

Ako vas muči glavobolja ili boli želudac, stavite oblogu od usitnjenih svežih listova vinove loze.

Cvetovi vinove loze koriste se kod oslabljenih moždanih funkcija i za lečenje kičmene moždine,  jer oživljavaju živčane ganglije.

Od cvetova se izradjuje čajni napitak, mast za masažu i krema protiv sunčanih pega.

Ostaci groždja preostali nakon proizvodnje vina mogu se upotrebiti u borbi protiv 14 vrsta bakterija, uključujući Escherichiju coli i Staphylococcus aureus.

Kožice bobica grožđa bogate su vlaknima pa zahvaljujući tome pospešuju rad creva i sprečavaju zatvor. Odstranjuju suvišnu vodu iz tela, uklanjaju otrove i vežu na sebe masnoće. Posebno je zdrava kožica crnog groždja.

GROŽDjE U NARODNOJ MEDICINI

Kod upale želucaTri puta dnevno, 20 dana za redom  jedite 40 dekagrama crnoga groždja s komadom crnoga hleba, starog najmanje jedan do dva dana.

Za bolju cirkulacijuDve šake usitnjenih svežih listova vinove loze kuvajte 15 minuta u 1l vode. Ovaj uvarak dodajte u kupku i u njoj pola sata držite noge namočene do kolena. Ponavljajte to svaki dan (mesec dana) najbolje pre spavanja.

Protiv crvenih bubuljicaJednu kašiku usitnjenog, suvog, neprskanog lista vinove loze kuvajte 10 minuta u 2,5 dl vode. Ostavite da se ohladi, procedite i pijte tri puta dnevno između glavnih obroka. Pijte mesec dana, a po potrebi terapiju ponovite.

Protiv bradavicaTri kašike semenki belog groždja i semenki dunje usitnite u blenderu pa prelijte sa 2 dl prokuvane vode. Kada se sve ohladi, pripremljenom mešavinom natopite bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom namočenom u mlaki čaj od kamilice.

Osvežavajući losionČistu vatu natopite belim vinom pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mesta isperite mlakim čajem od kamilice. Belo vino odličan je osvežavajući losion koji će vašoj koži dati svež izgled. Navedeni tretman primenjujte povremeno.

Maska od groždja. Masku od svežih bobica možete jednostavno pripremiti tako da dvadesetak bobica ogulite i izvadite semenke, a dobijenu kašu nanesete na prethodno očišćenu kožu lica i vrata. Nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

WWW.3F.RS

Leave a Reply